Европейският развойно-дизайнерски център на Honda инвестира в нов симулатор за шофиране, за да осигури нова обща платформа за бъдещите дейности, свързани с динамиката на автомобилите и мотоциклетите. Така Honda ще стане първият в света производител на автомобили, който ще използва изключително модерна технология от този род при разработването на моделите си. Симулаторът ще бъде монтиран в развойния център на марката в Офенбах, Германия.

Името на революционната архитектура е DiM250 (Driver-in-Motion). Повечето симулатори за шофиране заимстват технологиите от тези за самолети и обикновено работят с шест задвижващи устройства, за да осигурят усещане за шест степени на свободата. За да пресъздадат с точност управлението на автомобила, неговото поведение и характеристиките на ускорение с един-единствен симулатор, системата на VI-grade DiM250 си служи с девет задвижващи устройства, което е наистина уникално в бранша.

Язунори Оку, изпълнителен вицепрезидент на Европейския развойно-дизайнерски център на Honda, заяви: “Първоначално ще използваме DiM250 за предварителните изследвания и изчисления на динамиката на автомобилите и приложенията, свързани със стила на возене, както и за инструмент, чрез който ще тестваме системите ADAS, HMI, двигателите и технологиите за автономно шофиране в ранния стадий от разработването на даден автомобил. Технологията DiM250 ще послужи като идеалната обща платформа за изследователска и развойна дейност, където всички екипи ще имат възможност да работят заедно в среда на сътрудничество“.

DiM250 е създаден от софтуерната компания VI-grade, и е произведен от специалистите в областта на автоматичния контрол Saginomiya. Така създадената платформа, задвижвана от 9 електрически устройства, е далеч по-съвременна от доскорошните с шест.

Симулаторът е изключително компактен, тих и надежден. Интегрираните в него приложения Software-in-loop (SIL) и Hardware-in-loop (HIL) ще позволят на дизайнерите и инженерите да оценяват напредъка в разработването на даден модел дори преди самото изработване на реалния физически прототип. Това също ще осигури и по-голяма точност при пресъздаването проблематичните сценарии, за да се тестват системите за безопасност и контролните уреди.

За Honda R&D Europe (Deutschland) GmbH

Европейският развойно-дизайнерски център на Honda с локации в Германия, Италия и Великобритания е неизменна част от цялостната структура на марката на континента. Като част от независима организационна структура, Honda R&D си сътрудничи с дистрибуторските центрове и заводите на Honda за автомобили и мотоциклети. Европейската мрежа на Honda обединява центрове, чиято цел е да създават продукти специално за европейските потребители и съобразени с регионалните пазари. Специално локацията в Офенбах, Германия, разработва технологии за автомобили, мотоциклети и извънбордови двигатели за целия свят.

За DiM (Driver-in-Motion)

Революционните решения за симулатори за шофиране с шест степени осигуряват за автомобилните инженери пълен набор от иновативни, цялостни решения от ново поколение.      

За Saginomiya

Saginomiya е водещ доставчик на автомобилни контролни уреди и тестови системи в Япония и е известен в цял свят с качеството на продуктите си. Компанията започва своята дейност през 1964 г., като се разраства в редица сектори на бизнеса. Нейният “Dynamic Servo” e идеалната тестова система, ползваща ключови технологии като електрически и хидравлични хибриди, както и симулатори от ново поколение.

За VI-grade

VI-grade е водещ доставчик на висококачествени софтуерни продукти и услуги с приложения в областта на симулацията. Създадената през 2005 г. компания осигурява иновативни решения в разработването на концепции за транспортния бранш, предимно в областта на автомобилите, аеронавтиката, мотоциклетите и железопътната индустрия. 

ВИДЕО >>