Honda ще се бори да постави световен рекорд по икономия на гориво на двигател 1.6 i-DTEC, като го тества на пробег от 13 000 км в 24 съседни страни от Европейсикя съюз, като целта е да бъде записана в Книгата за рекордни на Гинес по икономия на гориво.

От понеделник – 1 юни 2015 г., двама члена на екипа European Research & Development (R&D) на Honda, ще се качат на Honda Civic Tourer и ще предприемат епично пътешествие от Аалст, Белгия, а след това ще тръгнат към Холандия и Германия. Пътуването им ще продължи по посока на часовниковата стрелка из континента, за да се върнат на изходната точка 25 дни по-късно – на 25 юни, след като са изминати общо 13 614 км. Опитът за поставяне на рекорд за Гинес идва от резултатите, постигнати на няколко независими теста, които са доказали, че двигателят на Honda 1.6 i-DTEC има забележителна горивна ефективност в реални условия на шофиране. Този опит за рекорд на Гинес е сериозно предизвикателство пред марката, тъй като никога не е правено с Honda досега в Европа.

Съгласно правилата при опита за рекорд на Гинес, двамата шофьори трябва да са в колата за всеки километър от пътуването. Фъргъл Макграт и Джулиан Уорън са колеги в Honda R & D от 18 години, който е базиран в европейската производствена база на Honda в Суиндън, Великобритания. Двамата доброволно приемат предизвикателството и ще шофират средно по 592 км около 7,5 часа всеки ден.
Фъргъл Макграт коментира: "Ние с голямо нетърпение очакваме да започнем опита за рекорд, развълнувани сме и дори сме малко нервни от мащаба на задачата, която очакваме да изпълним. За да поемем това предизвикателство направихме огромно планиране. Надяваме се резултатът да бъде успешен, когато се върнем в Брюксел на 25 юни. На нас ни предстоят повече от 170 часа зад волана, за да постигнем планирането! "
Официалното име на рекорда на Гинес е Lowest Fuel Consumption – all 24 continuous EU countries (Най-нисък разход на гориво – всички 24 съседни страни от ЕС). Показанията ще се измерват в литри на 100 км и мили на галон, изчислени през цялото пътуване. При успех на това начинание, този показател ще се прилага за всички автомобили, включително хибридни и електрически модели.
Въз основа на стриктните и строги изисквания, опитът за рекорд изисква колата да влиза във всяка от 24-те страни, като се събират редица доказателства, включително дневник за гориво/пробег, GPS измервания, видео, фотографии и независими подписи на свидетели, за да докаже, че всичко е направено и колата е минала от съответното място. За да се осигури точно проследяване на маршрута, времето на пътуване и изминатото разстояние, колата за рекорда е оборудвана с устройство за проследяване, предоставено от телематиката за автомобилни паркове и за превозните средства TRACKER (част от Tantalum Corporation).  Апаратът ще предлага по-добро ниво на информация за пътуването, в реално време, за да се гарантира, че Honda може да достави сигурни информационни данни, които да отговарят на изискванията, определени от правилата за Световните рекорди на Гинес. Феновете ще могат да следят движението на двамата водачи на живо на http://www.tracker.co.uk/RealFuelChallenge.

Колата, с която ще направи опит за рекорд, е стандартен модел във всяко едно отношение, без изменения, които да дадат предимство. Резултатите ще бъдат оценявани от независим арбитър в началото и в края на опита за рекорд. Автомобилът може да измине маршрута само по суша и по автомобилен път. Следователно в маршрута не влизат Великобритания, Ирландия, Кипър и Малта, които са останалата част от 28-те страни от ЕС. С цел да се гарантира, че няма несправедливо облагодетелстване чрез намаляване на теглото, резервоарът на автомобила трябва да се напълни до максимум (до горе) при всяко спиране за гориво.
Кейт Сакстън от Honda Motor Europe, коментира: „От стартирането на производството му през 2013 г. видяхме, че с двигателя 1.6i-DTEC последователно постигнахме горивна ефективност в нашите модели Civic, Civic Tourer и CR-V. Това е нашата възможност да постигнем много с този тест. Ние сме уверени в страхотния резултат и искаме да пожелаем на отбора много късмет, тъй като те приемат предизвикателството."
24-те страни, които са обхванати от маршрута, по азбучен ред, са както следва: Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция,  Дания, Естония, Испания, Италия,Латвия, Литва, Люксембург,  Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария,Финландия, Франция, Холандия, Хърватска, Чехия, Швеция.

В България очакваме автомобила на 12 юни, когато ще влезе в страната ни през Видин. На 13 юни колата ще измине разстоянието до Любимец, от където на 14 юни ще поеме по обратния път към Румъния. Екипът на Бултрако АД ще участва в този опит за рекорд като придружи Макграт и Уорън по време на цялото българско турне. Очаквайте повече информация и отразяване на събитието.