Honda постави нов Световен рекорд на Гинес за „Най-ниска консумация на гориво – във всички 24 съседни страни от ЕС", като записа среден разход от 2,82 литра на 100 километра (100.31mpg) за пробег от 13 498км (8387 мили) за 25дни с кола през територията на всички 24 съседни страни от Европейския съюз.

Зад волана на Honda Civic Tourer 1.6 I-DTEC през цялото пътуване бяха двама членове на екипа European Research & Development (R&D) на Honda. Това са Фъргъл Макграт и Джулиан Уорън, които поеха предизвикателството да демонстрират впечатляващата икономия на гориво на Tourer в реални условия. За сравнение това е изминатото разстояние с автомобил до Австралия от дома им във Великобритания. Те спираха само девет пъти, за да зареждат. Автомобилът постига невероятния среден пробег от 1500км (932 мили) с всеки резервоар с гориво. Общата стойност на горивото за цялото пътуване е само 645 евро (459 паунда).

Епичното пътуване на екипът започна от Аалст, Белгия, на 1 юни (понеделник), като се движеха с навигация по посока на часовниковата стрелка  през континента. Те се върнаха в началната точка на 25 юни (четвъртък), като записаха невероятни показатели от 2,82 л на 100 км за икономия на гориво, които надвишават цитираните стойности за ефективност по каталог от 3,8 л на 100 км на Tourer с повече от 25%.
Фъргъл Макграт коментира: "Това беше труден преход, но ние наистина се радваме, че постигнахме нов Световен рекорд на Гинес. Упоритата ни работа наистина си струва. Това са усилията на огромен екип, така че бих искал да благодаря на всички участници за тяхната ангажираност и подкрепа. След като прекарахме толкова много време зад волана, Джулиан и аз сме щастливи да се върнем зад бюрата си за известно време!"

Официалното име на Световния рекорд на Гинес е – „Най-нисък разход на гориво – през всички 24 съседни страни от ЕС“, измерен в литри на 100 км и мили с галон, изчислен през цялото пътуване.
Съгласно правилата, двамата водачи трябва да бъдат в колата за цялото пътуване. Фъргъл и Джулиан са колеги в Honda R&D със седалище във Великобритания от около 18 години. Двамата шофираха средно около 600 км всеки ден, които изминаваха за около 7,5 часа.

Въз основа на стриктните и строги правила при всеки опит за Световен рекорд на Гинес, бе необходимо автомобила да влиза във всяка от 24-те страни, определени в маршрута, като се събират и редица доказателства, включително дневник за гориво и пробег, GPS измервания, видео и фотографии и независими подписи на свидетели, за да се докаже, че двамата са минали през страната. За да се осигури точно проследяване на маршрута, времето на пътуване и изминатото разстояние, колата за рекорда бе оборудвана с устройство за проследяване, предоставено от експерта по телематика на автомобили и други превозни средства Tracker (част от Tantalum Corporation).
Екипът от любители шофьори изразиха желание да покажат, че с приемането на някои прости, но много ефективни техники на шофиране, всеки би могъл да се постигне такъв забележителен нисък разход на гориво. Те просто използват някои много логични методи, включително внимателно и разумно планиран маршрут, шофиране плавно и последователно, без голямо ускорение или интензивно спиране, предвиждане на пътните условия напред, без излишно тегло и правилна поддръжка на колата по всяко време. Скоростта на шофиране винаги в рамките на закона и съобразена с пътните условия.

Кейт Сакстън, мениджър PR комуникации в Honda Motor Europe Ltd коментира: „Това е невероятно постижение и екипът преди  всичко трябва да е много горд от усилията, които са положили, за да постигнат  този нов Световен рекорд на Гинес. Да се измине разстоянието от Великобритания до Австралия само за 25 дни е огромно предизвикателство. Данните за икономия на гориво са забележителни. Особено, като се отчете, че това не е малка кола, а Tourer с водещи за класа товарно пространство и практичност."