Honda RA300 ще направи демонстрационна обиколка в състезателния ден на Гран При на Италия на легендарната писта Монца. По този начин ще бъде отбелязана 50-та годишнина от историческата победа на марката на същото място и със същия болид. На пистата ще бъде организиран и щанд със специално изложение с фокус върху RA300.

Първото участие на Honda във Формула 1 е през 1964 г. Три години по-късно RA300 дебютира именно на Гран При на Италия с починалия тази година Джон Съртис зад волана, девети в състезателната решетка. Болидът на Honda повежда на последните обиколка и финишира първи с 0,2 сек. преднина. Така марката получава втората си победа във Формула 1.

Легендарният болид ще направи демонстрационната си обиколка на 3 септември, неделя, точно в 12,30 ч. западноевропейско време.

„Радваме се за възможността да пуснем същата машина на същата писта 50 години след победтата. Надяваме се, че феновете наистина ще се насладят на представянето на този болид, който Honda е създала с толкова страст, за да спечели с цената на всичко, както и на звука на негодия класически V-образен 12-цилиндров двигател“, коментира Масаши Ямамото, генерален мениджър на спортния отдел на Honda.

„Това ще бъде първата ми възможност за карам Ф1 машина. Голяма чест е за мен да го сторя на Монца в Италия, където болидът е спечелил шампионата преди 50 години. Ще продължа да работя здраво, за да се върна на тази писта като пилот във Формула 1“, сподели Нирей Фукудзуми.

 

Honda RA300

Дебют:              1967 г., Гран При на Италия

Двигател:            Honda RA273E, с течно охлаждане, атмосферен двигател, V12, с 90-градусов ъгъл на цилиндрите

Работен обем:  2992 куб. см

Мощност:            Над 420 к.с. при 11 500 об/мин

 

ПРОМОЦИИ АВТОМОБИЛИ