Honda ще представи новата си концепция от сферата на роботиката, наречена 3E (Empower, Experience, Empathy). Официалната премиера е насрочена за началото на януари в Лас Вегас по време на изложението за потребителска електроника CES 2018. Пресконференцията на щанда на Honda ще се състои на 9 януари от 11 часа местно време.

С този прототип японската марка ще разкрие виждането си за едно общество на емпатия и взаимопомощ, където роботиката и изкуственият интелект  ще помагат на хората в редица различни ситуации от техния житейски път, независимо дали става дума за възстановяване след инцидент или бедствие, или за почивка и забавление.

Част от проекта 3E Robotics Concept е 3E-D18 (Workhorse – така нареченото работно конче), автономен концептуален автомобил за офроуд с с изкуствен интелект. Колата е проектирана, за да помага на хората в редица дейности. Същото важи в пълна сила и за 3E-A18 (Cooperative Robot – кооперативният робот), прототип за компаньон, способен чрез редица мимики да изразява съпричастност.

Освен горе-споменатите технологични новости на щанда си на CES 2018 Honda ще покаже и прототип за мобилен силов пакет, включващ преносими сменяеми акумулатори за електромобили и зарядна система за тях, предназначена за ползване в домашни условия,  на път или по време на природно бедствие. Така наречената система Mobile Power Pack включва и устройство за съхранение и заряд на батерии за мобилни устройства.

Разположеният в Силициевата долина  център Honda Innovations ще разкрие подробности и за проекта си Honda Xcelerator, фокусиран върху партньорства със стартъп компании. На този етап марката си партнира с BRAIQ, специалист в създаването на свързващи мостове между човешките предпочитания и изкуствения интелект с цел да се персонализира стила на управление на автономните коли. Друг партньор е DeepMap, осигуряващ HD карти и локализация в реално време като част от услугите, предлагани от самоуправляващите се коли. DynaOptics на свой ред утвърждава силата на оптиката, за да подобри безопасността по пътищата, а специалистите от Tactual Labs Co създават сензорни технологии за взаимодействие между човек, компютър и процесорни технологии. Част от проекта е и WayRay – швейцарски разработчик на холографична AR навигация (съчетаваща виртуална реалност и елементи от реалния свят).

Миналия месец японската марка обяви, че програмата Honda Xcelerator ще разшири своята ангажираност със стартъп екопроекти в Япония, Китай, Детройт и Европа.

ВИДЕО >>