• Следващата генерация Honda Clarity с горивни клетки се предсатвя на Tokyo Motor Show 2015
  • Clarity Fuel Cell ще се провава през 2016 г. на избрани пазари в Европа

Honda като пионер във водородната технология с горивни клетки обяви своето следващо поколение ClarityFuelCell на 44-ото Автомобилно и мотоциклетно изложение в Токио. Като използва най-модерните технологии на Honda, ClarityFuelCell е първият в света сериен модел седан на горивни клетки. Той е събрал пакетът с горивни клетки и задвижващата система в пространството, което обикновено се заема от двигателя и трансмисията. ClarityFuelCell ще бъде наличен в търговската мрежа в Япония от началото на 2016 г., а в Европа – по-късно догодина.

Външният вид на Clarity Fuel Cell е вдъхновен от принципа на Honda „максимум за човека, минимум за машината“. Чрез минимизиране на пространството, използвано за задвижващата система, конструкторите и инженерите на Honda успяват да постигнат равнище на вътрешното пространство, в което петима възрастни могат да пътуват спокойно, както е в един конвенционален седан с обикновено захранване. Размерите на частта, отделена за горивни клетки и за производство на електроенергия, са намалени чрез съвременни технологии на Honda до размер, сравним с този на двигател V6.

Въпреки компактния характер на системата за задвижване с горивни клетки, съвременните технологии на Honda са осигурили водеща в света ефективност на горивните клетки. Оригиналните сепаратори на Honda са по-напреднали от всякога, защото клетките вече имат по-висока ефективност и по-стройна форма, благодарение на намаляването на 1 мм (20%) на дебелината на всяка клетка. Така пакетът с горивни клетки е с 33% по-компактен от този, който е използван при първоначалното FCX Clarity. Това подобрение е сериозно, тъй като е постигнато успоредно с увеличение на максималната мощност на двигателя до 130 кВт (177 к.с.)  и увеличена ефективност от 60% – до 3.1 кВт/л.

Водещо в класа удобство
Clarity Fuel Cell е оборудван с резервоар за високо налягане и може да съхранява водород при 70МРа. Увеличаването на обема на водорода, който може да се съхранява, увеличава и пробега на превозното средство.Така съчетанието на ефективна задвижваща система и намаляването на консумацията на енергия на Clarity Fuel Cell, дава възможност да се изминат над 700 км с един пълен с гориво резервоар. 

Резервоарът за гориво под високо налягане се презарежда бързо – приблизително за 3 минути при 70МРа и температура 20 ° С. Така че, няма разлика за времето за зареждане на Clarity с тези автомобили, които са с бензинови или дизелови двигатели.

Вълнуващо усещане при шофиране
Автомобилът на Honda е проектиран да използва високата мощност на пакета от горивните клетки, които са подпомагани от литиево-йонната батерия. Така се осигурява висока мощност на двигателя, която се подава на задвижващите колела заедно, като ускорението е страхотно и високо. Поради непрекъснато нарастващия въртящ момент, предоставен от двигателя с висока мощност 130кВт(177 к.с.), мотор без нужда от зъбни колела, Clarity постига идеално плавно ускорение от нула до максимална скорост.
Директният отговор на задвижването, вълнуващото шофиране и тихата кабина, образуват заедно привлекателна комбинация. ClarityFuelCell предлага на водача два режима на шофиране: Normal, който осигурява баланс между икономия на гориво и представяне, а Sport дава приоритет на по-бързото каране и е по-чувствителен при ускорение.

Отличен дизайн
Екстериорът на ClarityFuelCell е проектиран да придаде на колата внушително присъствие на пътя, като поддържа силен аеродинамичен профил. Изцяло LED светлините, аеродинамичният дизайн и18-инчови алуминиеви, допълват елегантността на автомобила.

Интериорът на ClarityFuelCell комбинира усъвършенстваната и изискана атмосфера, като така се осигурява на водача релаксираща икомфортна среда на шофиране.Разширеният интерфейс на Honda дава възможност на водача за бързо разпознаване и интуитивно управление. Интериорът е прост и изключително просторен, с премиум функции и скъпи материали. Всичко това прави шофирането удоволствие.

HondaClarity в Европа и участието в проекта HyFIVE
 
Honda планира да започне продажбата на ClarityFuelCell на ограничен брой европейски пазари през 2016 г.Honda е една от петте автомобилни компании, които съставляват консорциума HyFIVE и щепредоставят превозни средства, които ще бъдат част от програмата в Европа за маркиране и насърчаване на развитието, използването и жизнеспособността натази нова технология.
Във Великобритания  Honda работи с доставчиците, за да се насърчи местното производство и потребление на енергия,чрез създаване на водородна станция за зареждане със слънчева енергия в завода на Honda в Суиндън. Тази станция вече е открита и общодостъпна, като на нея могат да се зареждат всички автомобили с горивни клетки.

Технически характеристити на ClarityFuelCell

 Дължина (мм)

   4895

 Широчина (мм)

   1875

 Височина (мм)

   1475

 Места

    5

 Пробег с един резервоар (км)

    Над 700

 Време за зареждане

    Около 3 минути

 Макс. изходна мощ на горивните клетки (кВт)

    Над 100

 Мощност с един литър (кВт/л)

    3.1

 Максимална мощност на двигателя (кВт)

   130

 Максимално налягане в резервоара за водород (MPa)

   70

 Запазване на енергията

  Литиево-йонна батерия