Honda Motor патентова система за компютърен инструктор по управление на мотоциклет. Тази система ще води обучението на мотоциклетиста, като му дава инструкции онлайн.

Това е интерактивна цифрова система, която помага на мотоциклетистите да повишат нивото си на майсторство. Разработчиците на системата я наричат „персонален интелектуален цифров съветник, който показва на мотоциклетистите как могат да подобрят стила си на езда и да я направят безопасна. Интелектът на системата се осигурява от многобройни сензори, монтирани на мотоциклета, които препредават огромно количество данни. Това са жироскоп, датчик за ускорението, за ъгъла на завой и наклона на мотоциклета,  GPS-система, датчик за скоростта и видеокамера… Всички данни се предават в миникомпютър, а интерфейсът за връзка с пилота е тъчскрийн дисплей, който е монтиран в приборния панел на мотоциклета. Компютърът анализира потока от данни и дава предложенията си за управление на водача в реално време.

Тъкмо в това е силата на системата, че работи в реално време – на принципа „тук и веднага“. За разлика от човека инструктор, който може да гледа ученика за поведението му на пистата, като после дискутира с него какво се е получило и какво не, електронният учител дава решение на проблема веднага по време на карането.

Засега това е само патентована система, но тя може да бъде голяма крачка в развитието на технологията на обучение на мотоциклетистите. Дали ще бъде популярна в реалния живот, тепърва ще се разбере.