Екипът на Honda Endurance Racing е готов за началото на световния шампионат по издръжливост на ФИМ (EWC). Сезонът започва с легендарното състезание Bol d’Or (Златната топка) от 15 до 17 септември на пистата Пол Рикар. За престижното 24-часово състезание пилотският състав е изцяло нов – Грегори Льоблан и Йони Ернандес ще партнират на ветерана на Honda Себастиен Жимбер.

Два дни на пистата Пол Рикар в Южна Франция пилотите,  които ще стартират в Bol d’Or – първи кръг от EWC, правиха тестове. Honda Endurance Racing предостави на новите си пилоти машините CBR1000RR Fireblade SP2, като се надява отборът да постигне добър резултат.

Специалистът на Honda в състезанията по издръжливост Себастиен Жимберт ще кара Honda CBR1000RR Fireblade SP2 за пета поредна година и ще предаде ценния си опит в Bol d’Or на Грегои Льоблан и Йони Ернандес. Льоблан не е непознат в състезанията по ендурънс. Французинът е 4-кратен победител в Bol d’Or и ще гони пети триумф с Honda. Ернандес ще донесе нов подход в състезанията от EWC, като идва от Гран При, където има петгодишен опит в кралския клас MotoGP.  Тримата пилоти направиха успешен предсъстезателен тест с новия мотоциклет Fireblade, като успяха да постигнат добро време за обиколка и да направят доста настройки за първия кръг от новия състезателен сезон – 2017/18 г. В него ще видим още едно легендарно състезание – 24 часа на Льо Ман за мотори на легендарната едноименна писта през април догодина, а след това шампионатът ще стартира в Словакия и Германия, преди да финишира на 8-те часа на Сузука през следващия юли.

Квалификациите за Bol d’Or са в четвъртък 14 и петък 15 септември, а състезанието стартира в събота, 16 септември в 15 ч. местно време (16 ч. българско).

Предварителен календар 2017/18 FIM EWC

16-17 септември – Bol d’Or (Франция)

21-24 април – 24 часа на Льо Ман (Франция)

12 май – 8 часа на Словакия ринг (Словакия)

9 юни – 8 часа на Ошерслебен (Германия)

29 юли – 8 часа на Сузука (Япония)