Honda R&D Co., Ltd., развойното подразделение на Honda Motor Co., Ltd., обяви, че започва преговори с Waymo, независима компания, част от основаната от Google Alphabet Inc.

Сътрудничеството ще е в областта технологиите за безпилотни автомобили и то ще позволи на двете компании да научат повече за вграждането на самоуправляващи се сензори, софтуер и компютри в автомобилите.

В рамките на преговорите първоначално Honda би могла да осигури за Waymo коли, подготвени за вграждане на самоуправляващите технологии. На по-късен етап тези автомобили ще се присъединят към флотилията на Waymo, тествана в момента в различни градове на територията на САЩ.

Ако и двете страни подпишат споразумението, инженерите от Honda R&D, чиято централа е в Силициевата долина, Калифорния и Тошиги, Япония, ще си сътрудничат с колегите си от Waymo, работещи в Маунтин Вю, Калифорния и Нови, Мичиган.

Още преди време Honda обяви намерението си да започне производството на автомобил със самоуправление около 2020 г., с целта на постигането на общество без пътнотранспортни произшествия.