Honda осигурява два водородни автомобила Clarity Fuel Cell за услугата eShuttle на започналата от 6 ноември в Бон двуседмична конференция на Обединените нации, посветена на климатичните промени (COP23). В събитието се включва и Сейджи Кураши, вицепрезидент на Honda Motor Co.

 

Започналата от 6 ноември конференция продължава дванадесет дни. Тя е следващата стъпка на правителствата от цял свят да въведат в действие Парижкото споразумение по повод климатичните промени и да ускорят настъпването на желаните положителни промени. Тази година в конференцията COP23 са включени две концептуални зони. Преговорите между представителите на правителствата ще се състоят в зоната „Була“, докато събитията, свързани с климата, както и медийните активности, са разпределени в зоната „Бон“.

Водородът е една от основните теми на двуседмичната конференция, като автобусите и автомобилите, осигурени за превоз на делегатите, ползват именно този химичен елемент като гориво. Осигурените от Honda два броя коли Clarity Fuel Cell като част от услугата „чист превоз“, ще транспортират до различни срещи и мероприятия правителствените делегати, представители на наблюдателни комиси, бизнесмени и журналисти.

По време на срещата на COP23 марката ще бъде представлявана от изпълнителния вицепрезидент на компанията Сейджи Кураши. Съветът е основан на 17 януари тази година в Давос, Швейцария, и е световна инициатива за водещи енергийни източници, транспорт и индустриални компании с дългосрочна амбиция за стимулиране на потреблението и преминаването към водород като източник на енергия.

Honda Clarity Fuel Cell е най-високотехнологичният и съвременен автомобил, при който не е правен типичния за колите с алтернативно задвижване компромис между дизайна и екологичното гориво. Неговият пакет горивни клетки с мощност 103 кВт е истински шедьовър с компактните си размери, достатъчни, за да бъде разположен под капака вместо под пода, което обикновено обуславя по-малко пространство в купето. Резултатът е първият в света водороден седан, способен да приюти петима възрастни пътници, при това напълно комфортно.

Доказателство за безапелационното лидерство на Honda в сферата на горивните клетки е и впечатляващата динамика на модела, наред с участието на новия Clarity Fuel Cell в различни европейски демонстрационни проекти, като HyFIVE, чиято цел е да подпомогне налагането на моделите на водород, както и разширяването на необходимата за тях инфраструктура.

Дебютът на новия Clarity Fuel Cell в Европа е ключова част от плана на Honda, наречен „Electric Vision“, обявен по време на Автомобилния салон в Женева през март тази година. Съгласно него до 2025 г. две трети от европейските продажби на марката ще се падат на коли с електрическо задвижване.