Honda си партнира с фондацията Жан Гратон, за да придаде на автомобила Honda Civic WTCC изцяло нов вид за Фестивала на скоростта в Гудууд в края на този месец. Honda Civic WTCC ще бъде една от четирите машини за WTCC, които ще бъдат изрисувани за годишното събитие Art Car Contest и участват в  шампионата на туристически автомобили на ФИА.

Дизайнът за рисунки на колата е на Доминик Гратон – арт директор във Фондацията Жан Гратон и на Филип Жиелмети. Рисунките са вдъхновени от един от най-известните герои на Жан Гратон – Мишел Вайан. Гратон създаде комикса, свързан с автомобилния и изобщо с моторспорта с комикс героя Мишел Вайан през 1957 г. Honda Art Car Jean Graton, както ще бъде обявен автомобила, има дизайн, вдъхновен от изданието за Мишел Вайан „A Fond!“ В него Мишщел Вайан преследва Ferrari през тунела на Монако по време на Гран При през 1974 г.  Grand Prix.

Honda Civic WTCC ще бъде изложена в Падока за Формула 1 в Гудууд, близо до Чичестър, Англия. Феновете на автомобили ще могат да гласуват за най-харесваните от тях нарисувани автомобили в социалните медии и уебсайта в интернет. Дизайнът, като спечели ще получи наградата си по време на заключителната церемония на Фестивала на скоростта.

Фондацията Жан Гратон представя работите на Гратон на нова аудитория в по-голям мащаб, с поредица от изложби. Доминик Гратон – арт директор на фондацията казва: „Работите на Жан Гратон са уникални в две направления – как той пресъздава скоростта в рисунки и как измисля историите си, като ги смесва с реалността в цялата му работа. Концепцията и идеята за Honda Art Car Jean Graton има за цел да обобщи тези два принципа от истинския състезателен автомобил в произведение, като то остане в движение.“

Уилям де Бракелер – мениджър по автомобилния спорт на Honda Motor Europe Ltd, коментира: „Ние сме щастливи да си партнираме с фондация Жан Гратон, за да създадем един наистина уникален дизайн за конкурса на WTCC Art Car на Фестивала на скоростта в Гудууд. Марката Жан Гратон и Honda споделят много общи черти, а не на последно място е факта, че състезанията са в нашето ДНК."