Новото поколение на Honda Civic Type R спечели приза в категория „Най-добра спортна кола“ от дамското издание на наградите за „Световен автомобил на годината“. Уникалното при този конкурс е, че журито му е изцяло съставено от жени.

Това беше поредната награда от пълната колекция спечелени от Civic Type R призове, непосредствено след официалния старт на продажбите му през тази година. Още през юни моделът бе обявен и за „Най-добър горещ хеч“ от изданието Auto Express, както и за „Най-добър компактен спортен автомобил“ от списание Sport Auto миналия месец.

Type R споделя същите ценности като хечбека Civic и е проектиран така, че да носи най-вдъхновяващото изживяване за шофьора едновременно на асфалт и на писта. 2.0-литровото VTEC TURBO сърце на също нееднократно награждавания модел от предишното поколение е преработено и вече осигурява максимална мощност 320 к.с., достатъчна да изстреля автомобила от 0 до 100 км/ч за 5,7 сек и да осигури макс. скорост от 272 км/ч.

Тазгодишните победители от конкурса Дамски автомобил на годината бяха избрани чрез гласуване. Журито се състои от 25 жени от специализирани медии от 20 страни от цял свят. Първоначалният списък от номинации от общо 420 модела бързо бе сведен до 60 финалисти, от които след тайно гласуване бяха излъчени победителите в отделните категории.

„Жените са повече от половината от купувачите на нови автомобили и значително влияят при решение за покупка на кола. Така че фантастичното представяне на Civic Type R е голямо признание за нас“, сподели Филип Рос, старши вицепрезидент на Honda Motor Europe. „Новият Type R разполага с невероятна динамика, но си остава и най-практичният и мултифункционален високоскоростен хечбек – което беше и ключовият фактор за присъденото му отличие“, добави още той.

ОБОРУДВАНЕ И ЦЕНИ ЗА HONDA CIVIC TYPE R >>

Серийното производство на новия Civic Type R започна от това лято в британския завод на Honda в Суиндън, станал единствената в света локация, откъдето излиза за всички пазари и десетото поколение на хечбека Civic. Спортната му версия с червена емблема е предлагана в цяла Европа и други точки от земното кълбо, включително САЩ и Япония. Това е и първата поява на модел Type R под знака на Honda в Северна Америка.