Honda  Africa Twin спечели наградата „Мотоциклет на годината“ в конкурса на Auto Trader – най-големият дигитален автомобилен пазар във Великобритания. Експертите на Auto Trader Bikes са карали стотици километри тестове на всички нови модели, продавани в Обединеното кралство, като ги класират в 12 категории, за да открият най-добрия мотоциклет на 2016 г. 

Ник Камполучи – шеф на мотоциклетите в Honda, беше във възторг от получаването на наградата: „Всичко специално, което изтъкнаха за Africa Twin специалистите съдии от  „Auto Trader Bike of the Year“, съвпада точно с това, което екипът от проектанти, дизайнери и конструктори на мотоциклета е искал да постигне. За Honda, за да възкреси името на легендарния Africa Twin, бе важно той да бъде еднакво добър за пътя и за офроуд. Машина за истинско всестранно приключение, новият Africa Twin надмина всички очаквания, и ако се вгледате в цената, то няма да се изненадате, че е на върха на продажбите във Великобритания.“

Съдиите от Auto Trader бяха единодушни в решението си Honda Africa Twin да оглави класирането заради пътното си поведение, както на асфалт, така и на офроуд. Комбинацията от превъзходни двигател и скоростна кутия, отлична ергономичност и цена превръща мотоциклета в достоен победител. Прегледът на нови модели в дузина категории – от машини за опитни професионалисти до мотори за начинаещи, прави наградите Auto Trader Best Bike най-престижния ежегоден преглед на най-добрите мотоциклети, които са на разположение на британските байкъри. Освен това,  победителят се определя от  някои от най-уважаваните експерти в Обединеното кралство.

Вдъхновен от победителят в рали „Дакар“ – NXR750, първият XRV 650 Africa Twin бе създаден през 1988 г., а след това бе заместен от XRV 750 през 1990 г. Паузата за новия модел бе доста дълга, но появата на новата интерпретация доказа, че чакането си струва и Honda има възможност да направи един изключителен адвенчър мотоциклет. 

Главният редактор на Auto Trader и съдия в Best Bike, Джон Кърк, коментира: „Africa Twin е истински приключенски мотоциклет с двойно предназначение. Той връща Honda отново на върха в играта. На пазар, който прелива от реални конкуренти, Honda се представя с отлична комбинация от чудесни форми, превъзходен двигател и скоростна кутия и отлична ергономичност. Това е феноменално многофункционален мотоциклет.“

Мотоциклети на Honda спечелиха и в други категории на конкурса. Това са:

Най-добрият байк за 2016 –  Honda Africa Twin

Най-добрият за A1 – Honda CB125F

Най-добрият за A2 – Honda CB500F

Най-добрият универсален – Honda NC750X

Най-добрият адвенчър – Honda Africa Twin