Сензационен край на забележителен сезон доведе до короната на световен шампион на Макс Верстапен при пилотите във Формула 1 за 2021 г. Едно изпреварване в последната обиколка на състезанието за Гран при на Абу Даби на пистата Яс Марина донесе победата и титлата на пилота от Нидерландия.

Макс Верстапен стартира от първа позиция, но остана втори зад Люис Хамилтън в началото след спорно решение, че не е завършил това, което изглеждаше като фантастичен ход на изпреварване. Хамилтън пък мина напряко и пресече завой 7, за да остане напред. В отговор на това от Red Bull станаха агресивни със своята стратегия и Макс спря в 13-та обиколка за твърди гуми.

Хамилтън реагира мигновено и това остави Серхио Перес с другата кола на Red Bull начело с меките гуми, който все още не е спрял в бокса. Мексиканецът направи сензационно каране и брилянтно задържа Хамилтън зад него с ниска скорост, позволявайки на Макс да намали разликата и да запази Хамилтън в обхват.

След като беше изпреварен, Серхио направи първия си питстоп в 22-ата обиколка 22 за твърди гуми. Юки Цунода от Scuderia AlphaTauri направи същото обиколка по-късно. Той сложи твърди гуми. Съотборникът му Пиер Гасли бе започнал с твърдата смес и остана дълго на пистата, като мина напред и влезе в първите шест. Състезанието влезе в ритъм.

Първото прекъсване дойде в 35-та обиколка, когато Антонио Джовинаци спря на пистата. Това доведе до период на Виртуална кола за безопасност. Ситуацията позволи на Верстапен, Перес и Гасли да направят питстоп, който струваше по-малка загуба на време. Двамата пилоти на Red Bull сложиха по-твърди гуми, а Пиер трябваше да премине към средни, за да може да използва и двете смеси.

Когато състезанието се възобнови, Макс имаше разлика от 20 секунди, за да затвори и бързо намали преднината на Хамилтън. Времето обаче изглежда че свършваше, докато Николас Латифи катастрофира 6 обиколки преди края. Това доведе до излизане на кола за сигурност. Отново важността на защитата на Перес дойде на дневен ред, тъй като Mercedes не можеха да спрат в пит-стопа Хамилтън. Макс и Серхио обаче можеха. Юки Цунода и Пиер Гасли също последваха Red Bull в бокса за меки гуми, които биха им помогнали при късен рестарт.

След дискусии относно начина, по който ще се управлява и дали петте коли между Хамилтън и Макс трябва да минат напред, състезанието беше рестартирано. Това стана една обиколка преди финала. Макс Верстапен имаше само 16 завоя, за да се опита да вземе титлата. Той изпревари Хамилтън в завой 5 с хитър ход, задържа се в следващия шикан и след това се защити отново в завой 9, за да отблъсне Mercedes и да вземе невероятна победа в последната обиколка на финалното състезание. С тази атака спечели и титлата.