Кевин Бенавидес и Хуан Барда от екипа на Monster Energy Honda продължават битката за лидерска позиция и в неимоверно сложния четвърти етап на рали Дакар 2018. Младият чилийски пилот Хосе Игнасио Корнехо отново се представи добре в етапа.

В четвъртия етап стартът бе на плажа на Сан Хуан де Маркона и той бе в мотокрос стил – по 15 пилоти в редица – след като потегли първата, в която бяха Бенавидес, Рики Брабек и Корнео, след 3 минути започна и втората група. В нея бяха Мишел Метж и Бареда. Етапът се състоеше от 330 километра специална отсечка, след като денят беше започнал с участък от 108 км по път, довел ездачите до плажа. Имаше и кратка връзка от 6 км до бивака в Сан Хуан де Маркона. Маршрутът бе по различни типове терени, включително затворени каньони, каране в пробния стил и стръмни изкачвания, които водеха конкурентите до важна част от пясъчните дюни, където приключи състезанията в деня.
Екипът на Monster Energy Honda постигна добри резултати. Джоан Бардеда излезе с надеждата, че ще се върне в играта и ще навакса изгубено време, а както се оказа, беше водач в по-голямата част от деня. По-късно, в края на етапа, лошо разположената контролна точка внесе хаос сред конкурентите, които трудно установиха точното си местоположение. Хуан Бареда, както и много други, включително Мишел Метж и Рики Брабек, загубиха ценно време, опитвайки се да намерят мястото. Кевин Бенавидес, който отбеляза и своя рожден ден, завърши 8-и за деня и сега е трети в общото класиране, след като поддържаше добро темпо и без навигационни грешки. Най-добрият ездач на екипа на Monster Energy Honda в етапа се оказа младият чилиец Хосе Игнасио Корнео, който бе на 7-о място.

Днешният 5-и етап е от Сан Хуан де Маркона до Арекипа – последният бивак на перуанската земя. От общо 774 км, състезателни са 266 км. Автомобилите, групирани заедно с камионите, а мотоциклетите с четириколките, ще карат по две отделни секции в стила на Баха Арагон – първо моторите ще завършат секция А, докато колите ще започнат в секция Б и след като приключат, мотористите ще започнат секция Б и обратно.