Honda възнамерява да затвърди лидерството на утвърден победител с много награди за спортния си модел Civic Type R, като за целта ще създаде звезден отбор от пилоти, с чиято помощ ще постави нови рекорди на емблематични европейски състезателни писти.

Пълният списък от имена все още не е финализиран, но компанията е получила потвърждение от някогашния световен шампион във Формула 1 и настоящ пилот в NSX Super GT Дженсън Бътън (Великобритания). Пилотите от WTCR Тиаго Монтейро (Португалия), Естебан Гериери (Аржентина) и звездата от NSX Super GT – Бертран Багет (Белгия) също ще се включат в начинанието.

Подобни тестове, но с предишното поколение на Civic Type R, резултирали в рекорди, бяха правени през 2016 г. на пистите Силвърстоун, Спа-Франкошам, Монца, Ещорил и Хунгароринг. Пилотите, участвали в тях, бяха от Британския автомобилен туринг шампионат и Световния автомобилен туринг шампионат.

За 2018-а Honda възнамерява да подобри времената за обиколка, постигнати навремето на Силвърстоун (Великобритания), Спа-Франкошам (Белгия) и Ещорил (Португалия). Предстои да бъдат обявени и други писти.

Новият Honda Civic Type R е неизменна част от наследството на Honda в областта на високоскоскоростните хечбек автомобили и е символ на спортните гени на марката. Той е най-бързо ускоровящият автомобил в класа. Последното издание на известната серия с червена „H“ емблема е част от програмата по разработването на новото десето поколение на Civic и е конструиран, за да доставя най-вълнуващото изживяване на традиционни пътища и писти в сегмента на „горещите“ хечбек модели.  Той е с олекотена каросерия с нисък център на тежестта и умно измислено окачване с допълнителни рамене, което намалява въртящия момент на волана и така подобрява пътното поведение при влизане в завой с висока скорост.

Оборудван с 2,0-литровия двигател VTEC TURBO, новият Honda Civic Type R предлага максимална мощност от 320 к.с. при 6500 об/мин и максимален въртящ момент от 400 Нм в диапазона от 2500 до 4500 об/мин. Автомобилът развива макс. скорост от 272 км/ч и ускорява от място до 100 км/ч за едва 5,7 сек. През април 2017 г. се доказа като най-бързият производствен модел с предно предаване на пистата Нюрбургринг Нордшлайфе с време за обиколка от едва 7 минути 43 секунди и 8 десети.

Honda ще представи 2018 Time Attack Civic Type R на международния автомобилен салон, който ще се състои в Женева от 8 до 18 март.