Хоан Бареда вече има 28 етапни победи в рали Дакар. Пилотът на отбора на Monster Energy Honda е третият най-успешен мотоциклетист в историята на ралито след Стефан Петерхансел и Сирил Депре с по 33 победи. В общото класиране след втория етап Пабло Кинтанила вече е на седмо място.

Навръх Нова година, на 1 януари от Джеда, Саудитска Арабия, стартираха 409 състезателни превозни средства в рали Дакар 2022. От тях 144 са  мотоциклети. В пролога и първия етап, пилотът на Monster Energy Honda Пабло Кинтанила  беше на второ място и в етапа, и в общото класиране. Рокадите настъпиха във втория пробег от Хаил.

Този втори етап от рали Дакар 2022 доведе до някои промени, както беше предвидено по-рано. Проливните дъждове през последните няколко дни в северната част на Саудитска Арабия предизвикаха някои наводнения. Те тотално потопиха бивака Ал Артауия за етапа на Маратон. В резултат на това организаторите вчера решиха да прехвърлят дестинацията от етап 2 към лагера, създаден в Ал Кайсума. 338,43-километровият специален етап остана непокътнат, но с участъка за връзка на ездачите до новия бивак се удължи в общо 453-километров преход. Дюните бяха основната характеристика на деня. Една четвърт от състезателната дистанция беше от пясъчни хребети от дюни.

Хоан Бареда изрази задоволството си от първото място на финала в Ал Кайсума. Испанецът, който започна от благоприятна позиция за атака, не остави никой да застане пред него. Той завърши с 5:33 мин. пред най-бързия втори състезател. Хосе Игнасио „Начо“ Корнехо не беше спокоен на терена, който не беше подходящ за неговия стил. Американецът Рики Брабек, след кошмарен първи етап, в който загуби много време, тръгна с намерението да намали разликата и ще се надява да подобри карането си през предстоящите етапи.

Пабло Кинтанила беше вторият пилот, който стартира в етапа. От хладния бивак на Хаил и след 183-километрова връзка, чилийският ездач се опита да следи отблизо лидера на състезанието, който стартира пред него. Кинтанила даде газ, като отваряше трасето, но не успя да се отърве от Даниел Сандърс. В крайна сметка неудобството от отварянето на трасето бе причина чилиецът да направи лека грешка и да загуби време. Все пак той намали загубата и в момента състезателят на Monster Energy Honda се намира на 7-о място и на 12:31 мин. от лидера.

Днешният етап 3 също е засегнат от дъждовете, поради промяната на бивака. Организаторите на състезанието вчера решиха да отменят първия сектор от специалния пробег. Така че състезателите няма да изминат целия 368-километров етап обратно до Ал Кайсума.