След поредния ден на рали Дакар 2016 в Салта, лидер в класирането при мотоциклетистите е Паоло Гонсалвеш с Honda. Звездата на HRC е с 3:12 сек. преднина пред австралиеца Тоби Прайс.

Седмият етап от ралито бе с намалена дистанция, заради проливния дъжд и гръмотевиците, които застрашиха сигурността на пилотите. Победител в етапа бе французинът Антоан Мео. Това бе първа етапна победа за световния ендуро шампион в дебютното му участие в Дакар.  Втори в етапа бе Кевин Бенавидес с Honda, а 3-и бе класиран Пауло Гонсалвеш, следван от съотборника си в Honda, младият Мишел Метж. Гонсалвеш завърши етапа с  15-о време, защото в началото на дистанцията спря да окаже помощ на падналия и тежко контузен пилот Матиас Валкнер с КТМ, който отпадна и от надпреварата. След финала, съдиите върнаха на Паоло Гонсалвеш загубените 10:53 мин. и той увеличи преднината си пред Прайс, който стана 6-и в етапа. Трети в общото подреждане е Стефан Швитко с КТМ, но той е 9:24 мин. от Гонсалвеш.

Четвърти в общото класиране е Пабло Кинтанила, а 5-и пристигна в родния си град Сала Кевин Бенавидес. Вчера пилотът на Honda отпразнува своя 27-и рожден ден. Другият пилот на Honda – Хоан Бареда Борт получи сериозна механична повреда в 6-ия етап.