Произведената във Великобритания Honda Civic Type R стана финалист в конкурса World Performance Car of the Year (WCOTY), след като бе включена във финалната петица, определена от 73 водещи автомобилни журналисти в света.

За първи път Honda стига до финал и то със създадената от марката „състезателна кола за пътя“, която бе избрана на Кола на годината на Шотландия  през ноември и спечели първата си титла при пилотите и конструкторите през 2015 г. в Британския шампионат за туристически автомобили (BTCC).

Новината за успеха на Civic Type R на световната сцена също е допълнителен стимул и вот на доверие за хората, построили този автомобил в завода на Honda в Суиндън. Civic Type R не е само за Европа, а ще бъде изнасян за първи път от Великобритания за Япония. Така репутацията на HUM за инженерните постижения и най-високите стандарти за качество ще се повиши. Заводът ще се превърне в световен център за производство на хечбека Civic след като бяха направени допълнителни инвестиции от 200 милиона паунда.

Журито на конкурса World Car of the Year (Световна кола на годината) е от 73 автомобилни журналисти от 23 страни по света. За да бъде избран автомобил, той трябва да се продава най-малко в пет страни на света и най-малко на два континента. Първата награда бе обявена през 2004 г., а категорията Performance Car е от 2006 г. Побeдителите ще бъдат обявени на автомобилното изложение в Ню Йорк на 24 март. Honda има успехи в предишни конкурси World Car of the Year, като спечели наградата World Green Car of the Year (Световна зелена кола на годината) през 2006 г. със Civic Hybrid и през 2009 г. с FCX Clarity.

Новата „състезателна кола за пътя“ Honda Civic Type R, построена във Великобритания, е задвижвана от най-мощния двигател, който някога е правен за Type R. Той е бензинов VTEC TURBO с директно впръскване и с турбокомпресор с обем 2.0 л. Това го прави най-мощният хечбек с предно задвижване в сегмента. Колата е с 310 к.с. при 6500 об/мин. и въртящ момент от 400 Нм при 2500 об/мин, като и двата показателя са по-големи от предишния модел Honda Civic Type R.