След два рекорда на Honda Civic Type R Challenge 2018 – на френската писта Маникур и белгийската Спа Франкоршамп, най-бързият хечбек постави още един – 2:31.32 сек. Civic Type R  стана най-бързият сериен автомобил със задвижване на предните колела на британската писта Силвърстоун, като подобри постижението на предишното поколение Civic Type R в същото изпитание през 2016.

Сега Type R  бе пилотиран от трикратния шампион в британската надпревара за туристически BTCС, Мат Нийл, който и тази година се състезава в сериите с Honda Civic Type R за екипа на Halfords Yuasa Racing.

Пистата Силвърстоун, където тази неделя е поредният кръг от Формула 1 за Гран при на Великобритания, е с дължина 5,89 км с бързи дълги прави и високоскоростни завои, комбинирани с много технични секции като Бекетс, Вейл и Луфилд, в които колата се подлага на страхотни натоварвания. С високо темпо на оптимизирания двигател 2.0 VTEC TURBO, Civic Type R се представи блестящо и позволи на Мат Нийл да се възползва максимално от скоростта на правите и от бързото ускорение при излизане от острите завои. За тази писта аеродинамичните характеристики са ключови, а Civic Type R осигурява най-добрия в класа баланс между обтекаемост и сцепление. Режимът +R и системата на адаптивното окачване дават възможност за стабилно и равномерно управление, което позволява по-висока скорост в трудните завои на Силвърстоун.

Три от три възможни рекорда за Type R
Три от три възможни рекорда за Type R

Мат Нийл сподели след рекорда: „Открих, че истинското предимство на Type R е наистина във високоскоростните завои – стабилността, която е комбинация от аеропакета и новата модерна система за окачване. В завои като Копс и Стоу в края на правата Хангар, можете да карате с висока скорост при влизането и да имате пълна сигурност.  Type R най-добрият в своя клас не само по една точка. Колата е добра навсякъде. Това е напълно нова платформа, различна от тази на предшествениците му. От Honda са прегледали и подобрили всяка област, свързана със стабилността и управлението, с многоточковото окачване, аеродинамиката, центъра на тежестта, обратната връзка, която водачът получава чрез волана при шофиране, мощността на двигателя… Това е крачка напред във всяка посока“.

В състава на пилотите, които ще участват в оставащите изпитания от Type R Challenge 2018 на другите писти са бившият световен шампион във Формула 1, а сега пилот в NSX Super GT сериите, Дженсън Бътън и колегата му Тиаго Монтейро от WTCR.

Рекордът, поставен на Силвърстоун, е четвъртият за новия Honda Civic Type R. През април 2017 г. колата стана най-бързият сериен автомобил със задвижване на предните колела на пистата Нюрбургринг Нордшлайфе, като направи една обиколка за 7:43.8 мин. След това Type R Challenge 2018 започна с пилота от WTCR Естебан Гуерери, който постави нов рекорд на пистата Маникур във Франция –  2:01.51 мин., а след това рекорд, но на Спа Франкоршамп в Белгия направи и Бертран Багет – 2:53.72 мин.

 

ЦЕНИ ОТ 27 990 с ДДС ПО СЛУЧАЙ 70 ГОДИНИ HONDA >>