Арон Канет (Estrella Galicia 0,0) с Honda спечели втората си победа за сезона на пистата Ассен, наричана „Катедралата“, за Гран При на Холандия. Той удържа атаките на преследващите го пилоти и пресече финала само с 35 стотни пред Романо Фенати (Marinelli Rivacold Snipers) също с Honda. След като през целия уикенд се представя отлично, на подиума трети стъпи и Джон Макфий (British Talent Team) с Honda, като навакса 16 места от своята стартова стартова позиция на решетката. Първите пет места в класирането бяха окупирани от пилоти на Honda. 

Холшота взе Накарин Атиратпхиапарат (Honda Team Asia), но загуби лидерството от Хорхе Мартин (Del Conca Gresini Moto3) на излизането от първия завой. После щафетата на водач пое Бо Бендшнайдер (Red Bull Ajo), който бе изпреварен от Хуан Мир (Leopard Racing). След това в битката влезе и Фенати, за да се намърда в топ 3.

Водещата група от шестима пилоти беше започнала да се движи в ритъм, като Адам Нородин (SIC Racing Team) и Тацуки Сузуки (SIC58 Squadra Corse) се присъединиха към челната група. От нея се отдалечи Мартин, а Фабио ди Джанантонио (Del Conca Gresini Moto3) катастрофира, последван от Енеа Бастинини (Estrella Galicia 0,0).

В битката на първите шестима се включи и Арон Канет, който бе начело на втората група, но дръпна и догони лидерите. Той сякаш бе локомотивът, който изтегли и останалите – Маркос Рамирес (Platinum Bay Real Estate), Жул Данило (Marinelli Rivacold Snipers), Габриел Родриго (RBA BOE Racing Team) и Джон Макфий. Започна класическа битка в Moto3. Мартин и Рамирес поизостанаха от лидерската група, но към нея се прикрепиха Макфий и Мир.

Последната обиколка започна начело с Мир но в средата на последните 4,5 км, той потъна в средата. Оставаха последни няколко завоя, когато битката стана още по-люта, а Нородин катастрофира преди последния шикан, а Канет взе лидерството и го запази от Фенати след невероятно финално кресчендо, типично за Moto3. Макфий попълни подиума, след като стартира от 19-а позиция. Четвърти стана Мартин, а пети стана Данило, двамата с Honda,  което е най-доброто му класиране в кариерата.