Един ден през миналата седмица беше специален за някои много щастливи хора. В сряда, 12 юли, 17 нови собственици на Limited Edition CBR1000RR-R Fireblade SP John McGuinness 100th Start Replica посетиха Honda Racing Center в Лаут, за да вземат своя нов мотоциклет. И го получиха от самия Джон макгинес.

Представено миналата година, ограниченото издание JMG 100th Start Fireblade SP се разпродаде почти моментално. И след обиколка на състезателния щаб на Honda, няколко възможности за снимки и шанса за чат с истинската TT легенда, всеки нов собственик получи своя собствен нов JMG 100th start Fireblade SP. Той беше с подписа на Макгинес. Денят включваше и обиколка на впечатляващият център на Honda Racing.

Макгинес има дълга история с Honda в TT с 80 старта от общо 108. Първата му обиколка в категорията със средна скорост от над 130 м/ч. (209 км/ч.) беше през 2007 г. Най-добрата му обиколка от 132,7 м/ч. (213,56 км/ч.) беше записана през 2015 г. По време на TT 2023 най-бързата му обиколка беше 131,183 м/ч. (211,12 км/ч.) по време на последния тур на Senior ТТ. И една подробност – от общо 1433,74 мили, изминати през състезанието през 2023 г., 430 бяха на пълна газ. Все още той е супер бързи, след всичките тези години.

Джон Макгинес MBE наистина хареса деня си в Лаут: „Излязох да покарам. Моторът изглежда мега, но това, което означава още повече за мен, са хората, които срещнах. Както казах от самото начало, Fireblade означаваше много за мен и TT през последните 30 години. Но това, което ми беше напомнено е, че TT е повече от състезателни мотоциклети. Феновете, които идват отвсякъде, го правят уникалното събитие. Какво страхотно усещане да се ръкувам с новите собственици на моя 100-тен стартов Fireblade SP, да предам ключовете и да видя нещо толкова специално. То е и за мен, и тях. Да отваря вратата на състезателния департамент. Страхотно!“

Нийл Флетчър, ръководител на мотоциклетите в Honda UK: „Отбелязах  денят като изключителен в календара на Honda UK. Този проект идва от сърцата ни, за да отпразнуваме заедно един уникален човек и важна машина. Да видиш Джон, неговият мотоциклет от старт №100 – Fireblade SP и всички тези клиенти, които са се събрали, е невероятно. И знам, че тази вечер ще има някои много щастливи хора в техните гаражи, наслаждаващи се на новата си гордост и радост…”

 

Новите собственици

Никълъс Тейлър (номер 2/30): „Беше ден, който очаквах с нетърпение от известно време. Притежавам няколко Fireblade. Когато този беше пуснат на Motorcycle Live миналата година, веднага се включих и платих депозита си с надеждата, че може да съм един от малкото късметлии. Когато ми казаха през декември/януари, че ще получа номер 2, бях абсолютно възхитен. Аз съм голям фен на Джон и ми беше приятно да го гледам в TT. Това, че беше тук, докато взимах този специален Fireblade, просто направи деня фантастичен!“

Роб Хейууд (номер 23/30): „Много просто. Аз съм голям фен на Honda и съм имал почти всички Fireblade от 1992 г. насам. Аз също съм голям фен на TT. Работех там от много години и съм гледал Джон от първия му TT през 1996 г. Веднага след като моторът беше пуснат на пазара, трябваше да имам един. Изрично поисках номер 23, който съответства на текущия му брой победи в TT. Да ме поканят тук, да ми подпише мотора и да говорим за кариерата му и беше абсолютно страхотен празник. Какъв ден!

Както казва Джон, CBR1000RR-R Fireblade SP е специален мотор от бокса. Добавете някои детайли за 30-ата годишнина и ще стане малко по-специален. Но с JMG 100th Start Fireblade SP специалният фактор излиза извън традицията.

Носи пълна реплика, включваща златни детайли и филмова лента, преден калник от карбон, оригинални аксесоари на Honda, капак на седалката и висок екран. Подписът на Джон увенчава капака на въздушната кутия. Всеки мотоциклет има индивидуално номерирана плоча върху главата.

Моторът също така идва с персонализирана постелка за гараж Fireblade, стойка за падока, оригинално покритие за каросерията на Honda Accessories и индивидуално номериран 3D лазерно гравиран кристал с дизайн на репликата на John McGuinness 100th Start.